project

Autodeelproject Slettebak

Video afspelen

Opdrachtgever

Eigen project – prijsvraag Gemeente Utrecht

Uitdaging

In het centrum van de stad rijden nog teveel auto’s. De fijnstofproblematiek is hier het grootst. Tegelijk met het instellen van een milieuzone om oude diesels te weren, worden oplossingen gezocht om mensen te motiveren minder auto te rijden. Of om auto’s te delen. Gemeente Utrecht schrijft een prijsvraag uit en die winnen we.

Aanpak en impact 

Samen met mijn gezin bedenk ik het plan om een jaar lang zonder eigen auto te leven, om misschien een auto te gaan delen. We vloggen daarover op de website www.slettebak.org. We rekenen nog eens goed door wat het wegdoen van onze auto eigenlijk oplevert en bedenken slimme alternatieven. We gaan vaker met de trein en vouwfiets, lenen soms een auto van vrienden, en onderzoeken de verschillende mogelijkheden van het delen van een auto. Snappcar, Greenwheels. Al snel vinden we de ideale vol-elektrische deelauto. Een Nissan Leaf. Waarmee we met drie andere gezinnen het deelexperiment aangaan. Hiervoor stellen we regels op, maken een gedeelde agenda aan voor de auto waarin we onze afspraken zetten en berekenen we met een rittenadministratie en excellsheet door wat ieders kosten worden. Een interessant sociaal proces met leerzame hobbels, die we delen met de buitenwereld. Uiteindelijk groeit het plan uit naar het delen van twee auto’s met zeven huishoudens. 

Dit was een van mijn leukste en spannendste projecten. Het raakte me in mijn kern om met mijn familie mijn eigen mobiliteitsgedrag te veranderen en dat proces ook nog eens met de buitenwereld te delen. Om daarnaast ook anderen te enthousiasmeren in te stappen in een autodeelproject waarbij we alles nog moesten uitvinden. Heel spannend! Het afdekken van risico’s, het regelen van een eerlijke kostenverdeling, het schoonmaken van de auto en het misgrijpen als je er een nodig hebt… Auto’s blijken een hoop los te maken bij mensen.

Scroll naar top